Bună seara! A sosit timpul pentru o poveste cu iz britanic. Așa că făceți-vă comozi și citiți în liniște! A fost odată ca niciodată pe la mijlocul secolului 19 un englez pe nume Cook, Thomas Cook. Acest om va fi numit mai târziu în cărțile de specialitate drept părintele turismului modern. Dar cum a început totul?
În vara anului 1841 Cook a colaborat cu societatea de căi ferate oferind primul pachet turistic din lume unui grup de 540 de susținători și membri ai mișcării de cumpătare ( Temperance Movement ), al cărui membru era și el. Itinerariu pornea din Gara Campbell Street din Leicester și se termina 11 mile mai târziu în Loughborough, unde avea loc o cursă de cai. Pentru un tarif de un shiling, turiștii aveau dreptul la călătoria cu trenul plus prânzul la bordul vagoanelor. În schimbul acestui serviciu, Cook primea o parte din câștig. Trei veri mai târziu, timp în care a organizat multe călătorii cu trenul, a hotărât să-și înființeze propria companie - Thomas Cook. Și nebunia a pornit. În 1846 a făcut un circuit în Scoția cu 350 de turiști din Leicester, iar 4 ani mai târziu a organizat primul tur în afara Regatului Unit cu destinația Franța, pentru a participa la Marea Expoziție Internațională de la Paris. În 1855 organizează primul tur continental vizitând orașe precum Antwerp, Brussels, Cologne, Frankfurt, Heidelberg, Strasbourg și în final Paris. Anul 1866 aduce primul tur în America, iar în 1869 în Egipt și Palestina. În 1871, fiul său, John Mason Cook, se alătură firmei, iar aceasta își schimbă numele în Thomas Cook & Son. Printre inovațiile aduse de companie se numără introducerea voucher-ului pentru hotel, ”circulary note-ul”, care este o formă incipientă a cecului de călătorie, dar și prima broșură turistică. După moartea tatălui și al fiului, compania a fost preluată de către cei 3 nepoți și își continuă evoluția în una dintre cele mai mari companii de turism la momentul actual. Istorioara asta mi-a zburat prin minte în timp ce am făcut o vizită la o foarte bună prietenă care locuiește momentan în Leicester. Mai jos am pozat statuia lui Thomas Cook, care se găsește lângă intrarea gării Campbell Street. În final vă las o anecdotă englezească: " How do you call a deer without eyes? ... No idea! " R.C.
0 Comments
Leave a Reply. |
Radu Cristian Elisei
Homecomer în România după 4 ani de locuit, studiat și lucrat în Germania cu opriri la Köln și Frankfurt am Main. Categorii
All
Recomand
Arhive
June 2018
|