Salutare! Luni pe 13 Aprilie, în a 2-a zi de Paște am avut ocazia să particip la evenimentul Stadtgespräche - Die Freundlichkeit des Henkers (Discuția orașului - Amabilitatea călăului). Discuția ținută pe scenă în fața publicului a implicat 2 personalități, Dr. Henry Oster, supraviețuitor al holocaustului, Dr. Karola Fings, directorul centrului de documentare național-socialistă din Köln și 2 moderatori, jurnalista Claudia M. Burger și consulul olandez în Germania Jean Möhring. Drept locație a fost ales elegantul hotel Residenz am Dom. Ajunși cu câteva minute înaintea începutului am putut observa lumea care a venit in sală. Majoritar oameni cu părul alb, dar ici-colo și fețe tinere. Invitații și moderatorii și-au luat locul pe scene, s-a ținut un scurt discurs de început, apoi Dr. Henry Oster și-a spus povestea vieții lui. Făcând parte dintr-o familie de evrei, în anul 1941 a fost deportat alături de părinții lui la vârsta de doar 12 ani. Tatăl său a murit de inaniție în ghetou, iar mama lui a fost gazată în lagărul de la Auschwitz. Până în 1945 a rezistat în lagăr, fiind unul dintre puținii copii care știau să vorbească nativ limba germană. La vârsta de 16 ani a fost eliberat odată cu terminarea războiului. S-a reîntors în Germania, apoi a ajuns în Franța de unde a avut ocazia să plece în SUA. Cu ceva noroc și prin muncă a ajuns specialist oftalmolog, iar acum la vârsta de 86 de ani este unul dintre cei 3 supraviețuitori ai Holocaustului care au trăit înainte de acest trist eveniment în Köln, dintr-un număr de peste 2000 înainte de război.
Au urmat câteva explicații ale utilității mărturiilor orale date de către directorul centrului de documentare național-socialistă, iar apoi au fost puse întrebări din public. După mulți ani în care această temă a fost una tabu pentru locuitorii din Germania, acum încep să privească cu adevărat evenimentele întâmplate atunci și să se deschidă către ceilalți. De apreciat... Seara a fost una plină de trăiri din cele mai ciudate, cu lacrimi produse de amintiri sumbre, dar și cu speranță spre viitor. Dr. Henry Oster, deși și-a promis să nu mai vorbească niciodată limba germană a ținut discursul său clar și concis. În ciuda vârstei și a suferințelor îndurate, a împărtășit celor prezenți experiențele lui în cele două lumi total diferite. La final, am rămas plăcut impresionat de către inițiativa orașului de a purta astfel de discuții pe teme dintre cele mai diverse cu un public deschis. Aici găsiți prezentarea evenimentului. Zile frumoase! R.C.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Radu Cristian Elisei
Homecomer în România după 4 ani de locuit, studiat și lucrat în Germania cu opriri la Köln și Frankfurt am Main. Categorii
All
Recomand
Arhive
June 2018
|