De la realizatorul posturilor Vot în Paris și Game of Thrones - varianta Cotroceni, aveți ocazia să citiți în seara asta un nou articol cu temă administrativ- politică. Cu surle și trâmbițe - Alegeri primărie generală în Köln.
Totul a început pe la sfârșitul lunii august când am primit în poștă un plic de la primăria orașului cu o invitație la vot dar și cu buletinul de vot prin corespondență. Aparent oricine e înregistrat ca locuitor în oraș pentru mai mult de o lună are dreptul să participe la procesul democratic. Data alegerilor 13 septembrie 2015. De asemenea se căutau voluntari pentru realizarea alegerilor, dar pentru că eram ocupat în acea duminică am zis pas.
Ceva timp mai târziu ziarele și televiziunile vuiau cu scandalul pornit în legătură cu buletinele de vot. Aparent numele partidelor, pentru candidații care erau susținuți de către un partid erau mult mai mari în comparație cu numele persoanelor independente, așa că s-a luat decizia amânării votului și reimprimării buletinelor de vot. Bun, zis și făcut. Problemă rezolvată, nu? Erm, parțial... au uitat data de 13 septembrie pe buletine. Se mai întâmplă și la case mai mari. Așa că s-a modificat modificarea iar data de alegeri drept 18 octombrie stabilită. De data asta eram liber, iar toată nebunia asta m-a făcut curios și mi-a adus aminte de Caragiale. Așa că m-am înscris cu Sînziana ca echipă pentru localul de alegeri din zonă. Am primit prin poștă apoi un manual de alegeri în care erau explicate nemțește toate regulile. Arată cam așa:
Dacă nu înțelegi ce îți explică acolo poți merge și la cursuri de instruire care durează cam două ore. Supraestimând sarcinile pe care le aveam de făcut am mers și eu la unul dintre aceste cursuri. Într-o manieră interesantă, cu umor s-au clarificat toate nelămuririle cu privire la proces. Mai rămâne întrebarea: Eu cu cine votez?
Au fost un număr de 7 candidați pe listă, dar doi dintre ei aveau cele mai mari șanse. Reprezentatul SPD Jochen Ott și Henriette Reker, fără partid, dar susținută de o coaliție. Ultimul pe listă, Kevin Krieger e singurul candidat născut după 90, mai exact în 1991. Buletinul de vot nu se stampilează în Germania. În schimb se face un X cu pixul. De asemenea nu există cabine de vot întregi ca în România, ci doar un paravan cu 3 pereți. Buletinul de vot demonstrativ se poate admira în toată măreția lui mai jos.
Dar cum a decurs campania electorală? Pentru asta am făcut o mică plimbare prin cartier să vad cum stă situația. Și am fotografiat ce am găsit. Campania pentru Ott a fost foarte bine făcută, deci felicitări echipei lui. Inițial când am văzut afișul am crezut ca OTT este numele unui partid. Între timp m-am mai deșteptat și eu. Ambii candidați fruntași au abordat teme precum locuri de muncă din oraș, posibilitatea de a avea o locuință proprie, transportul în comun și problema refugiaților. Și că veni vorba de asta. Doamna Reker a avut parte de un mare șoc în ziua de dinaintea alegerilor fiind atacată pe stradă cu un cuțit cu lama de vreo 40 de cm de către un extremist dreapta. Asta a trimis-o în spital pentru câteva operații, dar și pe primul loc în poll-uri.
Duminică a sosit ziua cea mare. Ne-am trezit la 6:30 dimineața, ne-am pregătit, iar după o oră eram deja în secția de votare într-o grădiniță. În clădire au fost un număr de 10 astfel de secții, iar noi am avut 1000 de oameni pe listă. Ziua a trecut destul de greu, participarea la vot a fost destul de scăzută. Nu au fost incidente, a mai venit câte un cetățean turmentat să mai întrebe de situația voturilor. La ora 18 s-au închis secțiile și am început numărătoarea. După o oră eram gata, am telefonat rezultate și am putut pleca acasă. Pe seară am aflat că doamna cu atentatul a câștigat din primul tur cu 52,66%. Restul detaliilor le puteți vedea mai jos.
Cam așa s-au desfășurat alegerile pentru primăria generală din Köln. Acum așteptăm să-și revină doamna primar să-și ia locul în fotoliul câștigat. Apropo, ea are titlul de prima primăriță a acestui oraș. Seară liniștită vă doresc!
R.C. P.S. Și-a revenit femeia și acum rulează în Köln.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Radu Cristian Elisei
Homecomer în România după 4 ani de locuit, studiat și lucrat în Germania cu opriri la Köln și Frankfurt am Main. Categorii
All
Recomand
Arhive
June 2018
|